KALASTUS

Kalastuksesta Raudanjoen kalatalousalueella

Raudanjoen kalatalousalueella kalastetaan osakaskuntien ja Metsähallituksen vapa- ja pyydysluvilla sekä yleiskalastusoikeuksin. Lisäksi valtion vesien alueella on kalastusvuokrasopimuksiin perustuvaa kalastusta, jossa kalastus, kalavedenhoito ja valvonta ovat vuokralaisen vastuulla.

Vapaa-ajankalastus on pääosin paikkakuntalaisten ja mökkiläisten verkoilla ja vapavälinein harjoittamaa kotitarve- ja virkistyskalastusta.

Naarman- ja Viankairaan sijoittuva Puolustusvoimien harjoitusalue Rovajärven ampuma-alue on määräajoin suljettu joko osittain tai kokonaan muulta käytöltä, joka tulee ottaa huomioon myös kalastuksessa. Puolustusvoimat tiedottavat tarkemmin harjoitusajoista ja ammunnoista internet sivuillaan: https://puolustusvoimat.fi

Saalislajit

Tärkeimmät saalislajit ovat hauki, ahven, siika ja muikku. Kalatalousvelvoitteena Raudanjokeen istutetaan myös kirjolohta sekä taimenen ja harjuksen poikasia.

Alueella olevien järvien luontaisesti lisääntyvät valtalajit ovat biomassana mitattuna ahven, särki ja hauki ja yksilömäärällä mitattuna runsaita ovat myös muikku ja kiiski. Karuissa järvissä lajisto on rikkaampi kuin rehevissä järvissä, mutta molemmissa järvityypeissä ahven, särki ja hauki ovat runsaimmat lajit. Vianjoen reitillä esiintyy paikoitellen runsaasti paikallista, pienikokoista vaellussiikaa. Kalatalousalueen järvien saalispotentiaali valtalajeina olevalle ahvenelle ja särjelle on useita kymmeniä tonneja.

Ilmaston lämpeneminen on parantanut ahvenen kasvua yleisesti ottaen myös Raudanjoen kalatalousalueella 2010-luvun aikana. Myös kuhakanta on vahvistunut Perunkajärvessä, Köyryjärvessä, Venejärvessä, Ala-Nampajärvessä ja Kielijärvessä. Lisäksi sitä esiintyy Vikajärvessä, Kalliojärvessä ja Enijärvessä.

Tarkempaa tietoa saaliista, kalastuksesta, kalastustavoista sekä tavoitteista löytyy Raudanjoen kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelmasta:

Raudanjoen kalatalousalueen käyttö- ja hoitosuunnitelma

Hyvä tietää

Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on iältään 18–69-vuotias ja kalastaa vieheellä tai pyydyksillä. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse maksaa, kun on täyttänyt 70 vuotta. Maksamisen tarpeen määrittää kalastajan syntymäpäivä, ei syntymävuosi. Onkimiseen ja pilkkimiseen ei tarvita kalastuslupia, vaan ne kuuluvat yleiskalastusoikeuksiin. Edellä mainittua kalastusta ei kuitenkaan saa harjoittaa ilman vesialueen omistajan lupaa koski- ja virta-alueilla.

Kalastonhoitomaksulla voi kalastaa yhdellä vavalla suuressa osassa maata, ellei sitä ole ELY-keskuksen päätöksellä erikseen kielletty.

Yleiskalastusoikeuksia eli viehekalastusta, onkimista ja pilkkimistä koskevat kalastusrajoitukset löytyvät Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta:

https://kalastusrajoitus.fi

Kalastonhoitomaksu ja Metsähallituksen luvanmyynti

https://www.eraluvat.fi/