ESITTELY

Yleistä

Raudanjoen kalatalousalueen vesipinta-ala on yhteensä 18 398 hehtaaria ja se kattaa Permantokosken vesivoimalaitoksen yläpuoliset Raudanjoen valuma-alueen vedet Kemijoen vesistössä. Vesien omistus on keskittynyt järjestäytyneisiin osakaskuntiin, Kemijoki Oy:n ja valtion vesiin, joita hallinnoi Metsähallitus. Kemijoki Oy on luovuttanut omistamiensa vesialueiden kalastusoikeuden hallinnan sopimuksilla osakaskunnille ja Metsähallitukselle.

Raudanjoki on jokityypiltään suuri turvemaiden joki, joka on luonnostaan ruskeavetinen. Raudanjoen valuma-alueen järvet ovat pääosin pieniä (pinta-ala alle 500 ha) humusjärviä. Raudanjoen alaosa on allastettu ja alueen järvistä Olkkajärveä ja siihen liittyvää Matkalampea säännöstellään vesivoimatalouden tarpeisiin. Olkkajärven yläpuolisen Raudanjoen vedet ovat säännöstelemättömiä.

Suomen ympäristökeskuksen pintavesien vedenlaatuluokituksen mukaan Raudanjoen pääuoma ja sivuvedet ovat enimmältään hyvässä ekologisessa tilassa. Säännöstelty Olkkajärvi on luokiteltu voimakkaasti muutetuksi ja tyydyttävään tilaan. Erinomaisessa tilassa ovat Perunkajärvi ja Vikajärven yläpuolinen Vianjoen vesistö. Misijoen vesistö on hyvässä tilassa.

Suurin vesistöjen vedenlaatuluokitusta alentava riskitekijä on hajakuormituksella, joka on lähtöisin pääasiassa valtion ja yksityisten maiden metsätalouden ojituksista, perkauksista ja muusta maanmuokkauksesta. Naarman- ja Viankairaan sijoittuvalla Rovajärven ampuma-alueella riskitekijänä on vesistöihin kohdistuva ammunta ja laajeneva harjoitustoiminta.

Raudanjoen kalatalousalueen kalasto on monipuolinen vapaa-ajankalastajille, kotitarvekalastajille ja kaupallisille kalastajille. Paikoin lähes luonnontilaisissa kirkkaissa ja puhtaissa vesissä on mm muikkua, siikaa, ahventa ja haukea. Raudanjoen vesistön suuremmissa vesissä esiintyy myös kuhaa.

Tarkoitus ja tehtävät

Kalatalousalueen tarkoituksena on kehittää alueensa kalataloutta sekä edistää jäsentensä yhteistoimintaa kalavarojen kestävän käytön ja hoidon järjestämiseksi. Muita kalatalousalueen tehtäviä ovat edunvalvonta, kalastuksenvalvonnan järjestäminen sekä omistajakorvausten jakaminen vesialueen omistajille.

Raudanjoen kalatalousalue on muiden kalatalousalueiden tavoin kalastuslain (379/2015) mukainen kalataloudellisesti yhtenäisellä alueella toimiva yhteistoimintaelin ja niiden kuvaus ja tehtävät on määritelty kalastuslaissa. Kalatalousalueen toimintaa ohjaa kalatalousviranomaisen hyväksymä käyttö- ja hoitosuunnitelma (KHS). Asiakirjassa linjataan mm kalastuksen järjestäminen ja kalaveden hoitotoimenpiteet kalatalousalueen toimialueella. Viranomaisten on myös otettava toiminnassaan huomioon käyttö- ja hoitosuunnitelman yleiset suuntaviivat.